NL / EN

Hoe Nijmegen Groen kleurde

European Green Capital 2018

logo green capital

2018

was het jaar van Nijmegen Green Capital

Een jaar lang waren we Groene Hoofdstad van Europa. Een verdienste van de hele stad. Jong en oud, met grote en kleine initiatieven. Dit document is een verslag van dit jaar in woord en beeld.

Wat is Nijmegen Green Capital

logo green capital
Deze korte animatievideo van de Europese Commissie legt uit wat de European Green Capital Award inhoudt

2018 was voor Nijmegen het jaar van de Europese Green Capital titel. Een jaar lang mochten wij, als eerste stad van Nederland, deze titel dragen. Onder andere Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen gingen ons voor.

We kregen deze award door jarenlang hard te werken aan vergroening en verduurzaming. En met ‘we’ bedoelen we de hele stad en haar omgeving. Van jong tot oud, in grote én kleine initiatieven. 

De titel Duurzame Hoofdstad van Europa is een initiatief van de Europese Commissie om steden te belonen die zich sterk maken voor ecologische, sociale en economische duurzaamheid. De Commissie reikt deze award jaarlijks uit aan een Europese stad die vooruitstrevend is in onderwerpen als milieuvriendelijkheid, circulaire economie en duurzaam afvalbeheer. Ze wil met dit initiatief lokale organisaties stimuleren om zich meer in te zetten voor duurzaamheid.

Burgemeester Bruls ontvangt op 20 januari het Green Capital vouwboek van voorganger Essen en opent offcieel het Green Capital jaar

Feest!

In Nijmegen werd de titel Green Capital groots gevierd. We hebben Nederland en Europa laten zien dat het kan en hoe het kan.  We hebben geïnvesteerd in schone energie, slimme mobiliteit en een groenere leefomgeving. Maar ook in duurzamere business en technische innovaties.

Inwoners van Nijmegen beleefden Green Capital vooral in een aantal hoogtepunten. Zoals de Wondertuin, het Spiegelwaalconcert, de komst van koning Willem-Alexander, de Mobiliteitsweek en Groene Vrijdag. Ook namen veel inwoners deel aan activiteiten van de Green Capital Challenges. Er is gedebatteerd, gefilosofeerd, muziek gemaakt, gedanst, gegeten en genoten.

  • Op 19 januari opent burgemeester Bruls de Wondertuin
  • Koning Willem-Alexander op de wandelbrug Ooijpoort naar de Stadswaard, 4 juli
  • Picknick op de Waalbrug tijdens de Mobiliteitsweek, 16 september
  • Spiegelwaalconcert op de Nevengeul, 20 juni
  • Het Bezoekerspaviljoen van Green Capital
  • Hoe wij de titel wonnen

    logo green capital
    Blijdschap bij het netwerk in Nijmegen als we de titel winnen, 22 juni 2016 (video Bert Lagerweij)

    European Green Capital word je niet zomaar. We moesten echt bewijzen dat we de titel waard zijn door van twaalf milieucriteria aan te geven wat we al hadden bereikt.

    Winnen, dat deden wij niet in één keer. Er waren drie pogingen nodig om de titel naar Nijmegen te halen. In Kopenhagen en Bristol lukte het net niet. In 2016 werd onze inzet beloond.

    Met een hele bus vol enthousiaste groene denkers en doeners zijn we naar Ljubljana getrokken. Ondersteund door al deze betrokken burgers presenteerde Nijmegen zich in verschillende rondes aan de internationale jury.  

    De Nijmeegse delegatie op het podium tijdens de prijuitreiking in Ljubljana, 22 juni 2016

    De spanning was te snijden tijdens de prijsuitreiking in het stadhuis van Ljubljana. En ook bij Engie in Nijmegen, waar de achterban zich had verzameld om de uitslag te volgen, liep de spanning hoog op. De ontlading was dan ook groot toen Nijmegen tot European Green Capital 2018 werd uitgeroepen.

    Nijmegen won vanwege allerlei duurzame projecten, zoals de Spiegelwaal, de vele fietspaden, de schone bussen, de manier waarop in Nijmegen het afval wordt gescheiden en het Windmolenpark langs de A15.

    We wonnen ook omdat niet alleen de gemeente, maar ook onze inwoners, scholen, bedrijven en vele Nijmeegse organisaties bezig zijn met duurzaamheid. Zo’n netwerk heb je nodig als je duurzaamheid echt op de kaart wilt zetten. Dit sterke Nijmeegse netwerk is in 2018 alleen maar breder en groter geworden en zal na 2018 blijven groeien en bloeien.

  • Betrokken Nijmegenaren vertrekken richting Ljubljana
  • De busreis naar Ljubljana
  • De Award
  • De gemeentelijke delegatie
  • Het spandoek
  • Een groene wand bij het stadhuis van Ljubljana
  • We doen het samen

    logo green capital
    Kunst op prullenbakken voor de Walk of Waste

    European Green Capital ben je niet alleen. In Nijmegen zijn heel veel partijen betrokken. Want samen kun je, ook als middelgrote stad, veel resultaten behalen. Samen wil zeggen: de gemeente, betrokken inwoners, de netwerken, partners en sponsors.

    Green Capital Challenges

    De Green Capital Challenges bestaan uit een groep betrokken inwoners die in 2018 iedereen uit Nijmegen mee wilden nemen in het verduurzamen van de stad. Daarvoor kozen ze twaalf thema’s, zoals afval, voedsel en energie. In 2018 stond elke maand een ander thema centraal. Dit leverde mooie resultaten op zoals de Afval Challenge, de Walk of Waste, aandacht voor vegetarisch voedsel in restaurants, een Modelwoning Circulaire Economie, Sit & Heat-kussentjes, stadsmeubilair gemaakt van elektronische apparatuur en het festival Flowlands. Elk thema werd afgesloten met een Duurzaamheidscafé.

    Estafettestokje

    Iedere maand ging ook het Estafettestokje rond in Nijmegen. Het idee voor dit Estafettestokje werd geboren tijdens de eerste poging om de prijs te winnen. Inwoners gingen toen in een estafette al hardlopend, fietsend, varend en zwemmend naar Kopenhagen om daar het stokje over te dragen aan de burgemeester. In het stokje zat een USB-stick met daarop de presentatie van de gemeente. Sindsdien staat het stokje symbool voor alle duurzame initiatieven in de stad. Inmiddels gaat een tweede stokje met het thema circulaire economie rond in de Provincie Gelderland.

    Het Estafettestokje

    Partners

    Ook andere partijen haakten aan bij Nijmegen Green Capital. Zo’n tweehonderd partners, grote en kleine bedrijven, organisaties en instellingen, ondertekenden een duurzaamheidsmanifest. Hierin beloofden zij duurzaamheid nog hoger op hun agenda te zetten. Ook ondersteunde een flink aantal bedrijven met middelen en geld het Green Capital jaar. Bijzonder veel steun kwam er van de Provincie Gelderland.

    Zo ontstond er in 2018 een sterk, duurzaam netwerk in Nijmegen waarin Power2Nijmegen, NEC, Green Capital Challenges, RvN, het network Operatie Steenbreek en het Future Builders Network samenwerken aan het verduurzamen van zichzelf, hun eigen organisatie en de stad.

    Tijdens het Flowlands festival kwamen 250 deelnemers in beweging, 2 september

    We gaan van start

    logo green capital
    De Grote Groene Kidsklup

    Als je een jaar lang mag vieren dat je Green Capital van Europa bent, pak je dat natuurlijk groots aan. In januari openden we het jaar met een spetterend festival.

    Drie dagen lang was Museum Het Valkhof het decor van de Wondertuin. Heel Nijmegen was uitgenodigd om samen het jaar te komen aftrappen. Er was voor iedereen iets te doen; jong, oud, doeners, denkers en praters. Inspirerend, zinnenprikkelend én dansbaar.

    Met sprekers als André Kuipers, Jan Terlouw en Jelle Brandt Corstius. Maar ook met muziek van Linde Schöne, Luwten en het Zusje van Debbie. Voor de jonge bezoekers was er de Grote Groene Kidsklup. Hier konden ze sprinkhanen proeven, zelf tandpasta maken, oude apparaten ombouwen tot nieuwe creaties en een sprookjesachtige wandeling maken door het Valkhofpark.

    Lezing André Kuipers tijdens de Wondertuin
    ‘Je kan beter een vegetariër in een Hummer zijn dan een vleeseter op een fiets’
    André Kuipers tijdens de Wondertuin

    Officieel moment in de kerk

    De officiële aftrap van het jaar vond plaats in de Sint-Stevenskerk. Onder de genodigden was Karmenu Vella, de Eurocommissaris voor Milieu die elk jaar een andere Europese stad tot Green Capital uitroept. Verder waren aanwezig staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven, de Gelderse commissaris van de Koning Clemens Cornielje, milieugedeputeerde Bea Schouten, de locoburgemeesters van de scheidende duurzame hoofdstad Essen en van de aanstaande hoofdstad Oslo, de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en wethouder Harriët Tiemens, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft. Burgemeester Bruls kreeg hier het vouwboek en de prijs overhandigd door voorganger Essen.

    In totaal bezochten vijfduizend mensen het openingsfestival van Nijmegen European Green Capital 2018.

    Op 20 januari 2018 werd het Nijmegen Green Capital jaar officieel geopend in de Sint-Stevenskerk


  • Optreden in het Bezoekerspaviljoen

    Bezoekerspaviljoen van boomstammen

    Tijdens het openingsfestival kon het publiek alvast een kijkje nemen in het Bezoekerspaviljoen op het Kelfkensbos. Een maand later werd het officieel geopend. Het uit boomstammen opgebouwde, boogvormige gebouw is een ontwerp van de Vlaamse architect Chris Poulissen, die ook de Nijmeegse stadsbrug de Oversteek ontwierp. Het eigenzinnige interieur is van de hand van Jordan Artisan. Hij zorgde voor een prachtig, duurzaam en herkenbaar design waar iedereen zich in thuis voelt.

    Een jaar lang was het paviljoen het visitekaartje van Green Capital én van Nijmegen. Mede dankzij vele vrijwilligers konden Nijmegenaren en bezoekers van de stad er dagelijks terecht voor alles wat ze wilden weten over Green Capital. Bijvoorbeeld voor folders over de Groene Routes en voor informatie over evenementen, activiteiten en de Green Capital Challenges. Het paviljoen is makkelijk te demonteren en wordt later ergens anders opnieuw opgebouwd en hergebruikt.

    Het Bezoekerspaviljoen is gebouwd met lokale materialen

    Transitie in vijf thema's

    logo green capital

    Verduurzamen van een stad doe je niet alleen. Dat lukt alleen als je er samen de schouders onder zet.

    Er staan ons de komende jaren veel veranderingen te wachten. Daarom kozen we voor het Green Capital jaar vijf thema’s die elk symbool staan voor de transitie waarin de wereld zich bevindt. Een transitie waarin steden, zoals Nijmegen, een steeds grotere rol spelen.

    Klik op de buttons hiernaast om de verschillende thema’s te bekijken.

    Voor het innovatieve project Ruimte voor de Rivier werd een nevengeul aangelegd en ontstond een heel nieuw rivierenpark.
    Voor het innovatieve project Ruimte voor de Rivier werd een nevengeul aangelegd en ontstond een heel nieuw rivierenpark

    Energie transitie

    Blij met zon en wind

    Vitale stad

    Samen gezond en groen

    Klimaatadaptatie

    Leven met water

    Circulaire Economie

    Alles is van waarde

    Slimme mobiliteit

    Duurzaam op weg

    Asset 2
    Arjan Vernhout
    Oprichter NL Bloeit!

    Vitale stad

    Samen gezond en groen

    Arjan Vernhout studeerde Bedrijfskunde. Hij is auteur van verschillende boeken en mede-oprichter van Stichting NL bloeit! Samen met NL Bloeit! en vele scholen en vrijwilligers plantte hij in 2018 ruim 8550 bomen en struiken in Nijmegen.

    ‘De basis voor duurzaamheid ligt in de verbinding van de mens met zijn of haar omgeving.’
    Arjan Vernhout

    Vitale stad

    Samen gezond en groen

    Leven, wonen, werken, recreëren, feesten, beleven. Een vitale stad ademt, groeit, is groen en biedt ruimte. Een stad om met plezier in te verblijven of om naartoe te komen. Een stad met een jonge, ‘green vibe’.

    Waar je alleen of met vrienden, familie en gezin veilig en gezond samen kunt leven. We mogen nu met recht zeggen dat Nijmegen een prachtige groene bestemming is, want dit jaar wonnen we ook de Green Destinations Gold Award 2018!

    Groen, gezond en in beweging. Het is de naam van een netwerk, maar het is ook de beweging die in Nijmegen gaande is. Hoe mooi is het om wandelend, fietsend, hardlopend of zwemmend te genieten van de prachtige omgeving van Nijmegen en de regio?

    Uitreiking van de Green Destinations Gold Award, 28 september 

    Gezondheid zien we steeds meer terug in het straatbeeld in Nijmegen centrum. Biologisch, vegetarisch of vegan: het staat bij steeds meer restaurants in Nijmegen op de kaart. We willen weten wat we eten.

    Dat zien we terug in alle Nijmeegse initiatieven rondom voedsel. Zo zorgt Kleurrijk Groen met haar leden voor een moestuin, van Tuin Tot Bord verzorgt twee keer per week een buurtmaaltijd die ze zelf oogsten in hun eigen moestuin en al wandelend kunnen we over een paar jaar snoepen van de voedselbossen die het afgelopen jaar zijn aangelegd in Neerbosch-Oost en in Park West.

    Een groene stad is een aangename en gezonde stad. De stad vergroenen is niet alleen een opdracht aan onszelf. Wij vragen ook onze inwoners om stenen uit hun tuin te verwijderen. En zeg nu zelf: we genieten toch allemaal van die prachtige inheemse bloemen op de Goffertweide of op het dak van De Bastei. 

    Bekijk ook de andere thema's door op de buttons in de groene balk te klikken.

    Smullen van het voedselbos
    Samen bomen planten tijdens Boomfeestdag, 21 maart
    Asset 2
    Pim de Ridder
    directeur Windpark Nijmegen-Betuwe

    Energie transitie

    Blij met zon en wind

    Pim de Ridder is directeur van het Windpark Nijmegen-Betuwe. Hij heeft een lange staat van dienst in het ontwikkelen van windparken.

    ‘Fossiele centrales eruit, duurzame energie er in. Dan komen we er wel’
    Pim de Ridder

    Energie transitie

    Blij met zon en wind

    De energietransitie is een van de belangrijkste bewegingen van de komende jaren. Willen we de aarde leefbaar houden, dan moeten we overstappen op duurzame energiebronnen. Zonne-energie, windenergie en van het gas af.

    We kunnen dat niet alleen. We moeten het samen doen. Het vraagt betrokkenheid van inwoners en van bedrijven. En het vraagt om slimme oplossingen, zoals de kussentjes van Sit & Heat, die de onduurzame terrasverwarmingen kunnen vervangen.

    In het Green Capital jaar hebben projecten als het Windpark, Sit & Heat en de appeltaartgesprekken een extra push gekregen. De wijk Hengstal is volop aan het experimenteren met gasloos, evenals Warmte.nu in de Wolfskuil.

    De modelwoning Circulaire Economie is van het gas af

    Voor woningcorporaties zoals Talis, Standvast, De Gemeenschap was energietransitie het speerpunt van het Green Capital jaar. Zij zullen in de komende jaren de pilots die zij in 2018 begonnen groot gaan uitrollen. Het warmtenet ligt er en zal verder worden uitgebreid. Over op duurzaam en van het gas af!

    Bekijk ook de andere thema's door op de buttons in de groene balk te klikken.

    Zonnepanelen op het dak in Neerbosch-Oost
    Asset 2
    Margot Ribberink
    Meteoroloog | ambassadeur Green capital 2018

    Klimaatadaptatie

    Leven met water

    Margot Ribberink studeerde Biologie in Nijmegen en was jarenlang weervrouw bij RTL4. Margot zet zich actief in voor duurzaamheidsinitiatieven in Nijmegen, zoals Operatie Steenbreek.

    ‘Klimaatverandering raakt ons allemaal, maar niet iedereen even hard.’
    Margot Ribberink

    Klimaatadaptatie

    Leven met water

    Klimaatverandering maken we vrijwel dagelijks mee. In 2018 leverde dat een heel bijzonder jaar op, met een koud voorjaar en een lange, droge en warme zomer.

    We zullen de komende jaren hard aan de slag moeten om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. En we zullen ons moeten gaan aanpassen aan het veranderende milieu.

    De Spiegelwaal is een prachtig voorbeeld van hoe een stad zich kan aanpassen aan het veranderende klimaat, door ruimte te geven aan het water.

    De Waal en Spiegelwaal van bovenaf

    De Waal liet ons dit jaar extra goed zien wat klimaatverandering is: in januari stond het water tot aan de kade en waren de uiterwaarden ondergelopen. In november konden we de bodem van de Waal bijna aanraken door de lang aanhoudende droogte. Dit is een partroon dat we de komende jaren steeds vaker en steeds heftiger zullen meemaken.

    In het Green Capital jaar namen we ook bewoners mee in dit verhaal met Operatie Steenbreek. Hierbij ruilden we meer dan honderdduizend stenen in voor groen. Het groener maken van de stad is belangrijk om hitte tegen te gaan. Een stad met al zijn beton en tegels kan wel 7 graden warmer zijn dan de omgeving. Bovendien loopt in een betegelde tuin overvloedig regenwater moeilijker weg. Het regenwater loopt dan in het riool, waardoor dit kan overstromen.

    Natuurlijk hebben we dit jaar ook genoten. Zwemmen en zonnen aan de Spiegelwaal, het Spiegelwaalconcert of het heerlijke biertje Parapluvius, dat Brouwerij de Hemel samen met de Green Capital Challenge Water uit regenwater wist te brouwen.

    Bekijk ook de andere thema's door op de buttons in de groene balk te klikken.

    Tijdens boomfeestdag plantten 32 Nijmeegse basisscholen zo’n 6000 bomen, 14 maart
    Asset 2
    Harriette Laurijsen
    beleidsadviseur duurzaamheid Radboud UMC

    Circulaire Economie

    Alles is van waarde

    Harriette Laurijsen is senior beleidsadviseur duurzaamheid in het Radboud UMC. 

    ‘Mijn passie ligt op het gebied van milieu en duurzaamheid. Het is breed, altijd in ontwikkeling en het stimuleert om rekening te houden met de lange termijn.’
    Harriette Laurijsen

    Circulaire Economie

    Alles is van waarde

    We leven met steeds meer mensen op de aarde. En al die mensen gebruiken heel veel spullen. Het betekent dat we een steeds groter beroep doen op grondstoffen. Hiermee putten we de aarde steeds verder uit. Zoveel, dat we met de levenstandaard zoals we die in Nederland hebben, eigenlijk 3,2 aardes nodig hebben.

    Om dit tegen te gaan, moeten we proberen grondstoffen zoveel mogelijk te hergebruiken. Dat kan in een circulaire economie. Dan worden producten namelijk zo ontworpen en geproduceerd, dat we grondstoffen en onderdelen steeds weer opnieuw kunnen gebruiken.

    In het Green Capital jaar zijn in Nijmegen veel activiteiten en initiatieven rondom de circulaire economie ontstaan. In januari kreeg burgemeester Bruls een ambtsketen gemaakt van goud en zilver uit oude smartphones en werd de Modelwoning Circulaire Economie geopend. In mei vond op het Honig terrein, het Circulaire Economie Festival plaats.

    Wij kunnen een circulaire economie stimuleren door bij het inkopen van producten en diensten aan producenten te vragen of zij hun producten zo circulair mogelijk produceren. Ook is het belangrijk dat ze vastleggen welke grondstoffen gebruikt zijn en waar deze gekocht zijn. Door samen te werken met andere leveranciers in de keten, kunnen zo hele nieuwe verdienmodellen ontstaan.

    Een mooi voorbeeld is het Bezoekerspaviljoen. Dit gebouw is zo gemaakt, dat het weer helemaal uit elkaar gehaald kan worden. Alle onderdelen kunnen weer worden hergebruikt.

    Plaatsing Eco Lounge in het Valkhofpark

    De circulaire economie levert verrassende voorbeelden op. Het afgelopen jaar plaatsten wij circulaire hekwerken in de uiterwaarden. Deze zijn gemaakt van gebruikte kleding en gerecycled plastic. Ook zijn er door de hele stad bushokjes geplaatst. Sommige hebben een groen dak, ze zijn voorzien van ledverlichting en ze zijn allemaal gemaakt van hergebruikt materialen. Op de Goffert, in Brakkenstein en andere parken zijn blauwe Eco Lounges geplaatst, deze zijn gemaakt van het kunststof van smartphones en computers.

    Bekijk ook de andere thema's door op de buttons in de groene balk te klikken.

    Korte video over circulaire initiatieven in Nijmegen
    Asset 2
    Jesse van Hulst
    Fietskoerier bij Velocity

    Slimme mobiliteit

    Duurzaam op weg

    Jesse van Hulst studeert Sociale Geografie in Nijmegen en is een echte fietsavonturier. Maar ook op zijn longboard maakt hij bijzondere trips, zoals het beklimmen van de Alp d'Huez. 

    ‘Mijn liefde voor vervoersmiddelen die door menskracht worden aangedreven, ontstond nadat ik op een longboard van het dak van de Universiteit van Delft afrolde (waargebeurd verhaal).’

    Jesse van Hulst
     

    Slimme mobiliteit

    Duurzaam op weg

    Omafietsen, elektrische fietsen, ligfietsen of bakfietsen. Nijmegen is een echte fietsstad. We waren niet voor niets Fietsstad van Nederland en Velocity in 2016. Ook in het Green Capital jaar werden er extra fietspaden aangelegd.

    Zo openden we begin dit jaar de snelfietsroute Nijmegen-Cuijk. We hebben inmiddels meer dan 70 kilometer snelfietspaden. Veel mensen, zo’n 65%, komt met de fiets naar de stad.

    Ons openbaar vervoer is al jaren duurzaam. In de hele regio Nijmegen-Arnhem rijden de stadsbussen op biogas. Dit gas wordt, dichtbij Nijmegen, gemaakt uit GFT afval. Hoe dat precies gedaan wordt onderzochten de jonge Nijmeegse Wijkreporters.

    De groene Wijkreporters zochten uit hoe van GFT-afval biogas wordt gemaakt

    Elektrisch rijden is in opmars, steeds meer automobilisten overwegen de aanschaf van een elektrische auto. Inwoners van Nijmegen konden zich in 2018 orienteren met proefritten tijdens acties van Green Capital Challenges en tijdens de Mobiliteitsweek. Deze week stond bol van de activiteiten: van duurzame scheepvaart tot kilometersvreten tijdens de Waterstofchallenge. Met als hoogtepunt een picknick op een autovrije Waalbrug voor duizend mensen en een mobiliteitstheater op diezelfde brug later op de dag. 

    Nijmegen ligt aan de Waal, een van de drukst bevaarde rivieren van Nederland. Voor de luchtkwaliteit is het belangrijk dat binnenvaart duurzamer wordt. Daarom zijn wij blij met het Akkoord van Nijmegen, het Convenant Verduurzaming Binnenvaart. Ook is voor binnenvaart- en cruiseschepen groene walstroom beschikbaar.

    Bekijk ook de andere thema's door op de buttons in de groene balk te klikken.

    Fietsbrug de Snelbinder verbindt Nijmegen centrum met Nijmegen-Noord

    Inspiring Europe

    logo green capital
    Ondertekening van de 'Declaration of Nijmegen' tijdens het Port and the Cities congres, 13 april

    Een van onze ambities als Green Capital was om andere middelgrote steden in Nederland én daarbuiten te laten zien hoe wij werken aan verduurzaming van onze stad en hoe we onze inwoners in deze beweging meenemen.

    Online heeft de hele wereld kennis met ons kunnen maken via onze website en de aandacht die we kregen in binnen- en buitenland. Er was aandacht voor het Nijmeegse Green Capital jaar in dagbladen, vakbladen, op de televisie en in social media.

    Ook de Belgische TV-zender VRT besteedde aandacht aan het Nijmeegse Green Capital jaar

    Maar er kwamen ook heel veel mensen persoonlijk naar Nijmegen. Bestuurders, politici, bezoekers van de talloze events en toeristen. Met het Bezoekerspaviljoen als startpunt en met de groene routes in de hand of onder begeleiding van ervaren gidsen, vertelden we het verhaal van ons duurzame verleden, het heden en de toekomst van onze stad.

    Halverwege het jaar werd in Nijmegen, tijdens de Green Week, de European Green Capital van 2020 bekend gemaakt, Lissabon. Het hoogtepunt van de Green Week was beslist het Spiegelwaalconcert, waar naast de Europese delegaties en de genomineerde steden ook de Nijmegenaren zelf massaal op af kwamen.

    Een ander hoogtepunt was de Mayors Conference op 23 november, waar 22 steden uit het Green Capital Netwerk een Call for Action ondertekenden die gepresenteerd werd op de klimaatconferentie COP24 in Katowice, Polen. Met de Call for Action verklaren de steden extra inspanningen te doen om hun stad verder te verduurzamen. 

    Zo speelt Nijmegen een belangrijke rol in verduurzaming wereldwijd. En daar mogen we best trots op zijn!

    Tijdens de Mayors Conference ondertekenden 22 steden de Call for Action, 23 november

    Internationale evenementen

    19 april»Ports and the city, convenant gesloten over duurzame scheepsvaart
    eind mei»Agroforesty congres over het vergroenen van de omgeving van Nijmegen
    14-24 juni»Green Capital Week, buitenlandse delegaties bezoeken Nijmegen
    zomer»Vierdaagse feesten
    20 september»Water & smart cities, European Water association op bezoek
    16-22 september»European Mobility Week, duurzaam vervoer staat centraal
    27 september»Toerisme congres Green Destinations, Nijmegen wint de Gold Award
    begin oktober»Ecoprocura, internationaal congres voor duurzaam inkopen
    oktober»Cleanmed, internationaal congres voor duurzame zorg
    november»Sustainability in Sports, duurzaam sporten
    november»RREUSE, internationaal congres voor tweedehands winkels

    Groene vrijdag

    logo green capital

    Wat was het geweldig om een jaar lang European Green Capital te zijn. Dat sloten we natuurlijk af met een feest voor elkaar en voor de stad.

    Op vrijdag 14 december vierden we Groene Vrijdag. De hele dag staken we met z’n allen de handen uit de mouwen om Nijmegen nog groener en mooier te maken.

    Er gebeurde van alles. We maakten Waalstrandjes en het Goffertstadion schoon. We plantten heel veel bomen en struiken, organiseerden een groene stadsquiz en gaven rondleidingen in de stad. We haalden stenen weg en ruimden parken en straten op.

    Na de fysieke inspanning kwamen we tegen de avond op Kelfkensbos bij elkaar voor de spectaculaire lichtshow Glow Green. Een kort, maar krachtig hoogtepunt van de dag.

    Daarna was het feest! Iedereen was gast: bij de filmpremiere van Green Tales of the City en optredens van allerlei bands, theater in De Lindenberg, LUX, Doornroosje en de Schouwburg. Een feestelijk einde van een feestelijk jaar.

    Hoe groen zijn we na 2018

    logo green capital

    2018 was een jaar waarin heel veel gebeurde. Veel verschillende activiteiten van grote tot kleine, van lokaal tot internationaal, van concerten tot congressen, van sport tot debat en van film tot feest.

    We kijken terug op een enerverend jaar waarvan de opbrengst tot nog ver in de toekomst door zal sijpelen. 2018 was het begin van een groene golf. Wij zijn nog lang niet klaar. Maar een aantal resultaten kunnen we wel al op een rijtje zetten.

    200

    grote en kleine congressen, lezingen en festivals

    14.000

    professionals ontvangen

    71.000

    mensen bij publieks-evenementen

    16.000

    bezoekers aan het paviljoen

    De toekomst

    logo green capital

    De European Green Capital Award heeft Nijmegen stevig op de Europese kaart gezet als stad die duurzaamheid in het DNA heeft. Een grote groep enthousiaste mensen heeft het jaar gedragen.

    De groene beweging is in 2018 versneld en verbreed. Maar nog niet iedereen is bereikt – en dat kan ook niet in één jaar. Daarom blijven we ook in de toekomst werken aan een duurzame, groene stad, waarin het prettig wonen is.

    Green Capital is het begin van een groene golf die ook na 2018 verder blijft rollen. Want eens een duurzame hoofdstad, altijd een duurzame hoofdstad! We werken voor 2019 aan een open duurzaamheidsnetwerk met inhoudelijk programma. Met een focus op de thema’s gezonde stad, groene stad en circulaire economie.

    De komende jaren willen wij de impact van duurzame initiatieven in de stad en in de regio nog groter maken. Want zeker weten, Green Capital is de investering waard!

    Wat we mee nemen...

    Hubert Bruls | burgemeester Nijmegen

    Burgemeester Bruls is voorzitter van de Raad van Advies van Nijmegen Green Capital. Hierin zijn lokale organisaties vertegenwoordigd die verbonden zijn aan het Green Capital jaar. Daarnaast heeft hij Nijmegen Green Capital in binnen- en buitenland op de kaart gezet.

    Petra Steenbergen | ambassadeur Operatie Steenbreek

    Petra is inwoner van Nijmegen en heeft deelgenomen aan Operatie Steenbreek. Haar tuin is vergroend en sindsdien is zij een ware ambassadeur voor dit project.

    Abo Rassa | Netwerk Kleurrijk Groen

    Abo Rassa heeft zich tijdens het Green Capital jaar ingezet voor het thema duurzaamheid. Met het Netwerk Kleurrijk Groen heeft hij mensen van verschillende culturele achtergronden betrokken bij duurzame initiatieven.

    Antoine Driessen | directievoorzitter Rabobank Rijk van Nijmegen

    Antoine is lid van de programmacommissie Nijmegen Green Capital en vertegenwoordigt in deze commissie het bedrijfsleven van de regio Nijmegen. Hij vindt het belangrijk om ondernemers mee te nemen in de duurzame transitie.

    Inge Hoetjes | ambassadeur Bezoekerspaviljoen

    Inge was in 2018 een jaar lang ambassadeur in het Bezoekerspaviljoen. Samen met haar collega's ontving zij duizenden bezoekers in het paviljoen

    Colofon

    logo green capital

    Concept en coördinatie: Sonja Willems (Binder online video)

    Techniek: Bram Linssen Webontwikkeling

    Ontwerp: Bas Reijnen

    Tekst en eindredactie: Janke Rozemuller en Yvonne Keijzers

    Video’s 5 thema’s: Bas Govaarts 

    Foto’s en video: diverse fotografen

     

    Wij bedanken

    Iedereen die zich dit jaar vrijwillig heeft ingezet voor Nijmegen European Green Capital

    Partijen die het manifest ondertekenden
    ACBN Evenementenbureau Nijmegen; Vierdaagsefeesten; AGREEn; Alliander N.V.; Andreas Hetfeld - visual artist; Anita Waltman; Architectuurcentrum Nijmegen; ARK Natuurontwikkeling/WNF; ARN B.V.; BankTrack; Binnenstadservice Nijmegen; Breng (Hermes); Bureau Viertel; Conbuquest;Concertgebouw De Vereeniging; Conpax; coöperatie WindpowerNijmegen; CRUDO; Dar NV; De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie; De Groene Stroomfabriek; De Lindenberg; De Lindenberg/Oddstream; De Schoenfabriek; DONKA Design; Doornroosje; Drift om te dansen; Duurzaamheid.nl; ECO+BOUW; Einder Communicatie; ENGIE Energie Nederland N.V.; Euregio Rijn-Waal; Fair2; Fietsdiensten.nl; Fransen Technical Services; Vereniging Gelderse natuur en Milieufederatie; Gloedcommunicatie; Go Short; Health Valley Netherlands; Hegeman Groep; Helicon MBO Nijmegen; Hellosun B.V.; Hogeschool van Arnhem en Nijmegen; Hugo van der Kallen product design; Green Power Nijmegen; HonigEvents; Hortus Nijmegen; Huis voor de Binnenstad; Huismerk Energie; Ministerie van Infrastructuur en Milieu;Museum Het Valkhof; IVN Rijk van Nijmegen; Kattencafé Balthazar; Keizer Karel Podia; Vereeniging en Stadsschouwburg; Klimaatverbond; Kiemt; koos!; Kunstmagazijn; Lampgoedkoop.nl BV; Lions Club Nijmegen; LUX; Margot Ribberink; Meubelmakerij Kopshout; Massage On Wheels; Maurits Groen; Milieucentrum de Broeikas; Milieuorganisatie Green Cross Nederland; NXP Semiconductors; NUON; Oersoep; Oost N.V.; OPEN slowcafe; Papstar Pure; Park Lingezegen; Pasklaar Communicatie; Plastic Soup Nijmegen; Provincie Gelderland; Rabobank Rijk van Nijmegen;Radboud Sportcentrum; Radboud Universiteit Nijmegen; Radboudumc; Recover-E; Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen; Repair Café Nijmegen; Rijk van Nijmegen 2025; Rijkswaterstaat Oost, ROC Nijmegen; Royal HaskoningDHV; Sanadome Hotel & Spa; Sinan Can, documentairemaker; Spin Projecten; Stadsboom Nijmegen B.V.; Stadsschouwburg Nijmegen; Start Up Mix; Stichting Das en Boom; Stichting Fabricaat; Stichting Green Challenges; Stichting Stiksoep; Stichting Zevenheuvelenloop; Strowijk Iewan; Struin B.V.; Studio School; The Big Draw Nijmegen; The Economic Board; the Food Hub; Valkhof Theater Avenue; Van Akker naar Bos; Van Nature; Velocity Fietskoeriers; VerheesPlus Reclame BV; Vereniging Nederlands Cultuurlandschap; VNO-NCW Arnhem Nijmegen; Walk of Waste; Walk of Wisdom; Waterschap Rivierenland; Woningbouwstichting De Gemeenschap; Woningcorporatie Talis; Wunderbar Ontwerpcollectief; Voor de Verbeelding

    Sponsoren 
    Alliander; ARN; Cornelissen; Dirkzwager; Engie; NUON; Provincie Gelderland; Rabobank; Royal HaskoningDHV; USG

    Sponsoren Bezoekerspaviljoen
    Comdis Europe; Grohe Nederland BV; LvdH, MHB BV; Ney & Partners BXL sa; Koffiebranderij Peeze; Relius Benelux; Sarens Nederland BV

    Friends
    Royal Smit Transformers
    Centralpoint Nijmegen B.V. (voorheen Scholten Awater)

    Bijdragen aan Nijmegen European Green Capital 2018 kwamen van
    Freico Amberg; Welmoed Barendsen; Daphne Baron; Henk van Boxtel; Renée van de Boor; Hubert Bruls; Matthew Campfens; Pina Casciano; Hedi Delheij; Han Derckx; Colet Falke; Ûltsje van Gorkum; Bas Govaarts; Klaas-Jan Gräfe; Geert Hendriks; Michiel Hustinx; Manon Brinkhoff-Jansen; Yvonne Keijzers; Kim Kerkhoffs; Kelly Kersten; Sam Kleisterlee; Maike de Lange; Maureen Leferink; Jan Luiten; Melanie Marcus; Jos van de Pas; Marieke Peters; Simone Ploumen; Klaas Pruijsen; Pieter van Ree; Janke Rozemuller; Joep Schlangen; Lineke Sieben; Petra Smink; Lydia Sprengers; Sandra Stoffels; Taner Tabak; Harriët Tiemens; Kees Tillema; Ton Verhoeven; Stijn Verstralen; Maxime Voestermans; Teddy Vrijmoet; Loes van Wersch; Ada-Lian Wevers; Roy Winkelhuijzen; Renée Zijlstra